Ga naar hoofdinhoud

Contacteer ons op +32 2 306 02 11 of mail ons op info@desk02.be

Drupal integreren in een mobiele applicatie

Een klant wou onlangs een mobiele applicatie laten ontwikkelen om enquêtes af te kunnen nemen met hun iPads op verschillende festivals. Binnen de flow van deze enquêtes moesten de festivalgangers op hun Facebook & Twitter accounts kunnen aanmelden om 'friends' te worden van onze klant. Om budgettaire redenen en de tijdslimiet werd er niet gekozen voor een native applicatie maar voor een webapplicatie, wel wenste de klant dat de applicatie er zo veel mogelijk uitzag én zich gedroeg als een native (iPad) applicatie.

iPads

Er bestaan technieken om een gewone web pagina op te starten als een native app en er dan voor te zorgen dat deze zich dan ook grotendeels gedraagt als een native app. Dit was echter geen optie voor ons omdat er ook integratie met Facebook en Twitter was voorzien en deze web based integratie resulteerde in pop-ups waardoor het helemaal niet meer op een native applicatie leek.

Zoals gezegd was een volledige native applicatie schrijven, dewelke dan de data ophaalt uit Drupal en de resultaten van de enquête terugstuurt, ook geen optie door de tijd en budget beperkingen.

Waar we uiteindelijk voor geopteerd hebben is een soort van gemengde oplossing. De chrome van de applicatie is helemaal native. Er zijn dus native navigatie elementen, in de header en een echte title bar, etc. De inhoud van de applicatie toont echter de Drupal website. Om de website proper te laten integreren en een native look te geven hebben we een Drupal theme ontwikkeld op basis van jQuery mobile. Dit zorgde voor een mobile-like interface voor de applicatie.

Het enige obstakel dat dan nog overbleef was een degelijke integratie met Twitter en Facebook. Doordat deze vorm van integratie geen pop-ups toelaat raakten gebruikers van de applicatie geblokkeerd op o.a. de Twitter site nadat ze bevestigd hadden dat ze de Twitter account van onze klant wensten te volgen. De manier waarop we de website hebben geïntegreerd laat echter toe om rechtstreeks met de gedownloade web pagina te interageren via javascript, iets wat niet mogelijk is in een gewone web pagina door cross domain scripting beveiligingen.

Via javascript kunnen we dan detecteren of de gebruiker het nodige heeft gedaan op de Twitter website en deze dan terugsturen naar onze applicatie. Deze techniek laat ook ingrijpendere aanpassingen toe zoals bijvoorbeeld het aanpassen van de Twitter login pagina zodat deze voldoet aan de stijl van het bedrijf. Of nog het Twitter logo vervangen door een custom logo. Bijna alles is zo mogelijk.

Het resultaat was dat we een native-like applicatie hebben kunnen ontwikkelen binnen een beperkt budget en dat we tegelijkertijd de kracht van Drupal en onze bestaande expertise hebben kunnen gebruiken om de functionaliteit die de klant wou te implementeren.

Geïnteresseerd in meer informatie over ons mobiel aanbod? Contacteer ons!

Tags: iPad, mobile

Reacties

Knappe realisatie!

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • U kan syntax highlighting toepassen door gebruik te maken van volgende tags: <code>, <blockcode>, <c>, <cpp>, <drupal5>, <drupal6>, <java>, <javascript>, <php>, <python>, <ruby> De ondersteunde tag formaten zijn: <foo>, [foo]